historia
kuuntele & osta
Levytysluettelo
Kontakti

JYRKIN TARINA 1961–2012

Jyrki Jalmari Härkönen syntyi 8.8.1961 klo 18:50 Tampereella, jossa vietti myös yhdeksän ensimmäistä ikävuottaan. Vuoden 1970 lopussa perhe muutti Nurmijärven Rajamäelle, jossa kiinnostus musiikkiin voimistui ja ensimmäiset soittimet hankittiin.

Ensimmäisen bändikokemuksensa Jyrki hankki 12-vuotiaana kansalaisopisto Jukolan "pop-yhtyeen" toisena rumpalina. Kansalaisopiston ikäraja oli 16 vuotta, mutta Jyrkin äidin pyynnöstä silloinen rehtori Yrjö Lehtimäki antoi suostumuksensa asiaan. Ensiesiintyminen oli em. kansalaisopiston kevätjuhlassa toukokuussa 1973.

Klaukkalasta uutta puhtia bändikuvioihin

Syksyllä 1974 perhe muutti Klaukkalaan. Lähellä asuneet veljekset Jouko ja Mikko Harjunpää pyysivät Jyrkiä mukaan bändiin ja erilaisilla kokoonpanoilla keikkailtiin monenlaisissa ”kissanristiäisissä”.

Siinä iässä muilla soittajilla oli äänenmurros pahimmillaan, joten Jyrki joutui sattumalta myös laulajaksi, koska kyseistä ilmiötä ei hänellä ilmennyt. Jyrkiä kutsuttiinkin jo alaluokilla "soraääneksi", sillä hänen äänensä oli jo lapsena poikkeuksellisen karhea.

Pari vuotta myöhemmin myös perinteisempi tanssimusiikki tuli mukaan ja soittamisesta alkoi ansaita myös jonkin verran rahaa. Keväällä 1977, oppi-velvollisuuden päätyttyä, Jyrki siirtyi työelämään ja musiikista tuli harrastuksen lisäksi myös sivutoimi.

Laivastoon

Tammikuun 25. päivänä 1979 Jyrki meni vapaaehtoisena armeijaan. Varusmiesaikana matruusi Härkönen esiintyi yhdessä ylimatruusi Leo Siekkelin (Leo Bass) ja alikersantti Tapio Lehtosen kanssa erilaisissa varuskunnan ja Rannikkosotilaskoti-yhdistyksen tapahtumissa sekä Upinniemen upseerikerholla. Kesäkuussa -79 Jyrki tapasi myös nykyisen vaimonsa Margitin. Jyrki palveli Helsingin Laivastoasemalla 21.9.1979 asti.

Armeijaa seuraavat vuodet kuluivat työn, musiikin sekä asuntosäästämisen merkeissä. Vuoden 1982 Jyrki toimi Rauno ja Kalle Palosen yhtyeessä laulajana ja rumpalina.

Margit, Jerry-poika ja yritystoiminnasta luopuminen

Margit ja Jyrki pääsivät muuttamaan omaan yhteiseen asuntoonsa Helsingin Kruununhakaan helmikuussa 1984. Kesällä -84 Jyrki siirtyi yksityisyrittäjäksi Keravalle. Asuinpaikka säilyi kuitenkin vielä Helsingissä. Margit ja Jyrki muuttivat Vantaan Päiväkumpuun tammikuussa 1987.

Yrittäjätoiminnasta Jyrki luopui saman vuoden syksyllä, jääden kuitenkin palkkatyöhön entiseen yritykseensä vielä pariksi vuodeksi. Margit ja Jyrki vihittiin Helsingin pitäjän kirkossa juhannusaattona 1988. Perheen esikoinen, Jerry-poika, syntyi 20.8.1989.

Päätoimiseksi muusikoksi

Loppuvuodesta 1989 kitaransoitto alkoi sujua riittävän hyvin trubaduuriksi siirtymistä ajatellen. Rumpukeikkaakin oli jonkin verran. Ensimmäiset omat singlelevyt julkaistiin myös samana vuonna. Laivoilla soittaminen tuli mukaan kuvioihin jo 90-luvun alussa, ja Jyrki on tähän mennessä soittanut jo parillakymmenellä eri laivalla (mm. Silja Line, Viking Line, Eckerö Line).

Laivalla Jyrki tapasi syksyllä -91 pitkän linjan säveltäjä/sanoittaja/laulaja Kari Kuuvan, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut edelleen. Karin lisäksi yhteistyökumppaneina on myös joukko muita säveltäjiä ja sanoittajia. Erilaiset esiintymiset ja keikkapaikat ovat se kantava voima, jolla töitä on riittänyt vuodesta toiseen.

Levyntekoa ja perheenlisäystä

Marraskuussa -92 alkoi levynteko Countryside-studiolla monitaituri Jari Holmin hoivissa. Jarin ammattitaidolla saatiin raidoille myös kitarat, basso ja erityisesti steel-kitara. Uusia kappaleita alkoi tulla rivakkaan tahtiin, myös keikkakäyttöön. Myös Kari Kuuva auttoi toteutuksessa omien sävellystensä osalta. Lähtöajatuksena oli julkaista noin 4-7 biisin CD vuoden-puolentoista välein. Keikkailukin jatkui tiiviinä. Kevät- 93 meni soitelleessa mm. Sally Albatrossilla. Kesällä 93 ensimmäinen kiekko oli valmis. Radiosoittojakin kertyi jonkin verran.

Perheenlisäystä tuli taas 2.11.1993, jolloin syntyi Tessa-tytär. Hän on myöhemmin auttanut monissa levy- ym. projekteissa

Uutta levyä vuoden välein

Alkuvuodesta -94 tehtiin taas uutta levyä ja tässä vaiheessa avuksi saatiin monitoimimies Lasse Wikman, joka on tehnyt myös monia sanoituksia. Kesäkuun -94 alussa saatiin valmiiksi seuraava levy "Kesä saapuu Suomeen". Lassen järjestämän paikallisradio-promokiertueen ansiosta levy menestyi jo paremmin, nousten jopa paikallisradioiden Top 20 -listalle.

Syksyllä alettiinkin jo työstää seuraavaa levyä ja sanaseppo Erkki Vuokilan sävellys ja sanoitus "Mitä jos?" valittiin nimikappaleeksi. Levy julkaistiin kesäkuussa 1995.

Vuoden 1996 levyn äänitykset alettiin jo syksyllä 1995 ja tälle levylle otettiin mukaan myös valssi "Taivas täynnä purppuraa" johon hanuristi Kari Lindqvist soitti upean haitaristemman. Nimikappaleeksi valittiin Kari Kuuvan "Jäi kello kesäaikaan". Levy julkaistiin kesän -96 alussa.

Vuonna 1997 täyspitkä CD-levy

Vuoden 1997 levystä päätettiin tehdä hiukan toisenlainen. Materiaalia alkoi olla jo melkoisesti ja aiempien levyjen joitakin kappaleita oli kyselty lisää, joten päätettiin tehdä täyspitkä CD. Valittiin kymmenen uutta ja kymmenen aiemmin julkaistua kappaletta, olihan kyseessä Jyrkin kaikkiaan kymmenes levy.

Tässä vaiheessa Jari Holm alkoi olla ylityöllistetty, joten äänityshanikoihin värvättiin pitkän linjan laulaja/muusikko/säveltäjä ym. Roni Kamras. Levyn nimikappaleeksi valittiin Reijo Anttilan ja Lasse Wikmanin "Muutut". Erityisesti täytyy mainita kaunis, Reijo Anttilan pianolla säestämä balladi "Purjeitani itse ohjaan", joka palkittiin myös Kotkan meripäivillä.

Reijo Anttila tunnetaan pätevänä soitonopettajana. Puhdasoppista Suomi-iskelmää levyllä edustaa Eeva Lindholmin säveltämä, Ulla Kytöluhdan (nyk. Kamppinen) sanoittama ja Jyrkin itsensä sovittama "Kappaleen matkaa", josta myös Kake Randelin teki myöhemmin oman versionsa.

Kolmas lapsi, Jason-poika syntyi 15.7.1997. Hän on itsepäinen puurtaja, joka mielellään musisoi. Rumpalikokemusta on Jasonille jo kertynyt aika mukavasti. "Muutut"-CD julkaistiin 27.10.1997.

Välivuosi ja live-henkisempi albumi

Levynjulkaisemisessa päätettiin pitää välivuosi ja seuraavan levyn äänitystä Jyrki ajatteli kokeilla itse. Suunnittelu alkoikin heti ja johtoajatus oli pyrkiä tekemään kaikki "live-hengessä ja oikeilla soittimilla". Avuksi lupautuivat rumpali Kimmo Oikarinen, basisti Jouni Kaartinen (joka soittaa levyn nimiraidalla myös kontrabassoa), hanuristi Raimo Nummela sekä jo aiemmin mukana ollut Kari Kuuva. Tiimiin liittyi myös säveltäjä/sanoittaja Antti Kuosmanen.

Tässä vaiheessa tuli taas perheenlisäystä. Nuorimmainen eli Bette-tytär tuli joululahjaksi 20.12.1998.

Alkukeväästä 1999 levynteko jatkui taas ja nimikappaleeksi valittiin Kari Kuuvan "Maantiesuolaa". Projektin valokuvaajaksi ylipuhuttiin Jyrkin vaimo Margit. Esikoispoika Jerrykin avusti rytmipuolessa. Levy saatiin kevään aikana valmiiksi ja se julkaistiin kesäkuussa 1999 Jyrkin palattua kolmen viikon laivakeikalta Silja Europalta.

Kesä meni keikoilla, mutta syksyllä oli aika hiljentää tahtia ja keskittyä perheeseen sekä seuraavaan levyyn. Syksyllä 2001 Jyrkiä pyydettiin Päiväkummun kouluun ns. bändiopettajaksi. Siinä riittikin puuhaa ja levyntekoprojekti viivästyi. Alkuvuodesta 2003 myös Koivukylän koulu tarvitsi Jyrkiä samoissa merkeissä.

"Mallashuntu" ja keikkailu Levillä

Syksyllä 2002 Jyrki esiintyi koko syyskuun Levillä näköalaravintola Tuikussa. Ruskaretket ovat kovassa suosiossa ja yleisöä riitti. Uusi levy "Mallashuntu" valmistui 1.8.2003. Kansikuvat otti Jyrkin hyvä ystävä Antti Viitasaari ja myös tytär Tessa osallistui nuoresta iästään (silloin 9 v) huolimatta taustojen laulamiseen. Myös esikoispoika Jerry (silloin 13 v) antoi panoksensa rytmipuoleen.

Uusina kasvoina tällä levyllä kuullaan mm. kitaristi Davide Florenoa sekä taustalaulajia Eve Lappalaista ja Salla Rytilää. Syyskuu 2003 meni myös Levillä, iltapäivät Tuikussa ja lähes kaikki illat hotelli Sirkantähden ravintola Hehkussa. Bändiopetus Päiväkummun ja Koivukylän kouluilla jatkuivat heti Levin keikan jälkeen.

Keväällä 2004 oli vielä yksi Levin reissu ja sitten olikin Lapin keikat tehty. Kotona odotti remontti ja "talonmiehen" hommat. Autojakin Jyrki hankki ja vaihtoi, joten tekemistä riitti.

Hyviä, hankalia ja hyvin hankalia sopimuskumppaneita

Suunnitelmissa oli koko Jyrki Härkösen tuotannon sisältävä levyboxi. Aikanaan Bluebird Musicille tehtyjen vinyylisinkkujen osalta sopimusasia jäi kuitenkin kesken. Silloisen Basebeat Oy:n (nyk. Poptori Oy) kanssa saatiin sovituksi heidän tuottamiensa äänitteiden käytöstä. Tarkoitus oli julkaista kevään 2007 aikana myös ennen julkaisemattomia vaikkakin jo vuosia sitten äänitettyjä raitoja.

Koko boksin idea oli toimia eräänlaisena arkistointityökaluna myös keräilijöille, mutta se jäi toistaiseksi toteuttamatta sopimusasioista johtuen.

Uusi albumi "Kotikaupunkiin"

Uusi levy "Kotikaupunkiin" julkaistiin maaliskuun 2007 alussa. Levylle otettiin mukaan myös vanhaa tuotantoa. Erityisesti oli kyselty ”Yksinäisten kaupunkia”. 90-luvun alun kappaleista myös "Tyhjä huone" ja "Tielle taas" saatiin mukaan. Kiitokset tästä Erkki Puumalaiselle ja Jarmo Jylhälle.

Alun perin ajatus oli tehdä hiukan kokoelmatyyppinen, noin 20 kappaletta sisältävä äänite. Edellisen vastaavan julkaisusta on kulunut 10 vuotta. Holmin Jari lupautui pitkästä aikaa mukaan tiimiin ja homma etenikin varsin hyvää vauhtia.

”Kotikaupunkiin” saatiin valmiiksi helmikuun lopulla ja loppujen lopuksi siinä on yhteensä 13 kappaletta, osa uusia ja osa aiemmin julkaistuja.

20-vuotisjuhlakonsertti (=levynjulkkarit) järjestettiin Päiväkummun koulun juhlasalissa sunnuntaina 4.3.2007 Konsertin vastuullisena järjestäjänä toimi Päiväkummun koulun Vanhempainyhdistys ry. Paikalla oli reilu parisataa henkeä ja meininki oli hyvä.

Kevään 2007 aikana tehtiin päätös perheen uuden kodin hankkimisesta. Tontti löytyi vanhan kodin läheltä ja sitä päästiin rakentamaan keväällä 2008. Uuden kodin suunnittelu työllistikin yllättävän paljon, mutta ehdittiin sentään tehdä vähän keikkojakin.

Tribuuttilevy Kari Kuuvan lauluista

Talonrakennuksen lomassa alettiin työstää myös tribuuttilevyä legendaarisen Kari Kuuvan kappaleista. Jyrkin ja Karin tiet kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa jo syksyllä 1991, jolloin Kari kuuli ruotsinlaivalla Jyrkin trubaduuriesityksen ja ihastui tämän raspiääniseen tulkintaan. Kari tuli keikan jälkeen puristamaan Jyrkiä kädestä ja myöhemmin he tulivat tehneeksi enemmänkin musiikillista yhteistyötä, silloin kun Jyrki tarvitsi uusia kappaleita levyilleen.

"Kari Kuuvan lauluja"-tribuuttialbumille Jyrki valitsi aiemmin julkaistua materiaalia heidän yhteistyönsä alkuajoilta sekä pari ennen julkaisematonta biisiä. Mukana on myös neljä kappaletta Karin vuonna 1991 julkaisemalta "Ajopäiväkirja"-albumilta, jotka Jyrki sai laulaa alkuperäisiin taustoihin (tästä kiitos tuottaja Teuvo Nummelalle). Kaikkein tunnetuimpia Karin lauluja ei levyllä kuitenkaan ole, sillä tarkoitus on nimenomaisesti tuoda esiin tunnetun lauluntekijän monipuolisuutta ja laajaa osaamista.

"Kari Kuuvan lauluja" näki päivänvalon huhtikuussa 2011.

Levyt uusien lauluntekijöiden kanssa

Rakennushommien (ja Kari Kuuvan tribuuttilevynkin) rinnalla Jyrki oli työstänyt jo pidemmän aikaa, hitaalla liekillä, yhdessä turkulaisen tekstinikkarin Samuli Koivulahden kanssa hieman toisenlaista levyä, jossa oli mukana paljon sekä Jyrkille että koko Suomen kansalle uusia lauluntekijöitä.

Koivulahden tekemien sanoitusten lisäksi levylle tuli paljon mm. Hanna Toivaisen (nyk. Kökkö) tekstejä ja saatiinpa sille mahtumaan yksi kokonaan Jyrkin omakin ralli. Uusia säveltäjiä levyllä on useita, mm. Markku Hakarinne, Harry Björn, Mauri Sirén, Jari Rönkkö sekä Arto Kantola.

Lopullinen pitkäsoitto "Hae minut pois" ilmestyi marraskuussa 2011 ja piti sisällään 12 kokonaan uutta laulua, höystettynä kolmella englanninkielisellä coverbiisillä.

Levy sai myöhemmin jatkoa "Itseni ikäinen"-pitkäsoiton muodossa, joka ilmestyi lokakuussa 2012. Kyseisen levyn tekijäkaartiin kuului paljolti samoja henkilöitä kuin aiemmallakin levyllä ja vastaanotto olikin erinomainen.

Itselleen levyt voi hankkia täältä >>>

Designed by Samuli Koivulahti